Bakan Yerlikaya: Jandarma ve polisimin giremediği sokak, açamadığı kapı yok.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Gördünüz mü bir yerlerde zehir satıcısı, zehir satıcısı? Esnafımıza musallat olan bir suç örgütü var mı? Mahallemizin, sokağımızın huzurunu bozan mı var? Bir telefon kadar yakınız. 112’yi arayın. Derhal arayın ve bildirin. Güvenlik güçlerimiz “Hemen gereğini yapacak ve suçluları adalet önüne çıkaracaktır. Jandarmamın, polisimin giremeyeceği sokak, açamayacağı kapı yok” dedi.
‘Büyükşehir Barışı ve Güvenliği’ toplantısına katılmak üzere Mersin’e gelen İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya değerlendirmelerde bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Cumhuriyetin 100’üncü yıl dönümünün tamamlandığı tarihi bir dönemde ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonunu açıkladığını hatırlatan Bakan Yerlikaya, Türkiye Yüzyılı’nın temelini oluşturan vizyon belgesinin 16 başlığından birinin şu şekilde olduğunu kaydetti: ‘Barış’tır. Bakan Yerlikaya, “Mottomuz ve ilkemiz, ülkemizin huzur ve güvenliğidir. Bu amaçla; İçişleri Bakanlığı olarak, jandarmamız, polisimiz, sahil güvenliğimiz ve 600 bin çalışanımızla bunu en erdemli görevi olarak görüyoruz. Doğudan batıya, güneyden kuzeye devletine ve milletine hizmet eden, şehit kanlarıyla sulanmış bir cennetteyiz.” Ülkemizin her yerinde milletimizin huzur ve güvenliği için canla başla çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz. Başta terör, organize suçlar, uyuşturucu, göçmen kaçakçıları, bilişim suçları ve kamu düzenine karşı olmak üzere ülkemizin dört bir yanında operasyonlarımızı sürdürüyoruz. Terörle ve onun işbirlikçileriyle, hatta kibirli olanlarıyla mücadele ediyoruz. Çetelere, zehir tacirlerine, halkımızın huzurunu tehdit edenlere karşı mücadelemiz 365 gün gece gündüz devam edecektir. 40 yıldır kardeşliğimize ve birliğimize saldıran bölücü terör örgütü başta olmak üzere tüm terör örgütleriyle mücadelemiz bugün de amansızca devam ediyor. Bu çaba; ‘Son olarak ‘Terörist etkisiz hale getirilene ve bu terör belası bu topraklardan silinene kadar devam edecek’ dedi.
‘5 ŞUBAT 2019’DAN BERİ EN BÜYÜK YAKALAMA’
Bakan Yerlikaya, polis ve jandarmanın Mersin’de 4 Haziran-1 Kasım tarihleri arasında 150 günde gerçekleştirdiği operasyonlara ilişkin verileri paylaştı. Yerlikaya, “Bölücü terör örgütü PKK/KCK, FETÖ, DEAŞ ve sol terör örgütlerine yönelik 101 operasyonda 5 terörist canlı etkisiz hale getirildi. 191 şüpheli gözaltına alınırken, 60 kişi tutuklandı, haklarında adli kontrol kararı verildi. 59 kişi. Ayrıca herhangi bir işlem yapılmadı.” Hazırlıklarda bulunan PKK-KCK’li 1 terörist etkisiz hale getirildi. Ülkemizi organize suç örgütlerinden temizlemek öncelikli hedeflerimizden biridir. Mersin’de son 150 günde organize suç örgütlerine yönelik düzenlenen 9 operasyonda 90 şüpheli gözaltına alındı. Bunlardan 31’i tutuklandı, 21’i gözaltına alındı. Hakkında adli kontrol kararı verildi. Teröristlerden hiçbir farkı görmediğimiz zehir tacirlerine hayatı zindan etmeye devam ediyoruz. Aynı dönemde ilimizde zehir tacirlerine yönelik 2 bin 533 operasyon gerçekleştirildi. 2 bin 990 şüpheli gözaltına alındı. Bunlardan 230’u tutuklandı, 141’i tutuklandı. Hakkında adli kontrol kararı verildi. Burada bir parantez açmak istiyorum: 26 Ekim’de Mersin Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğümüzce Mersin Limanı’nda 610 kilogram kokain ele geçirildi. Bu ele geçirme, 5 Şubat 2019 tarihinde Mersin Limanı’nda ele geçirilen 615 kilogram kokainin ardından polis birimlerimizce yürütülen operasyonlar arasında büyüklük bakımından 2’nci büyük yakalamadır. Şunun altını çizmek isterim; Uyuşturucu zehirini ülkemize sokmak isteyenlerin hayatını zindana çevireceğiz. Ticaretin gözbebeği Mersin’in ve liman kentinin helal ve meşru ticaretini kirletmek isteyenlere izin vermeyeceğiz. “Mersin Limanı ihracatıyla, ticaretiyle, katma değeriyle ülkemize hizmet etmeye devam edecek” dedi.
‘ANA İŞ ALANIMIZ SİSTEMSİZ GÖÇ VE GÖÇMEN ORGANİZATÖRLERİYLEDİR’
Göçün çağımızın en önemli küresel sorunlarından biri olduğunu ve Türkiye’nin bu sorunla mücadele eden ülkelerden biri olduğunu kaydeden Bakan Yerlikaya, “Öncelikle Mersin’deki düzenli göçmen sayısını sizlerle paylaşmak istiyorum. : İlimizde geçici koruma kapsamındaki Suriyeli sayısı 227 bin 480. Oturma izniyle kalanların sayısı 41 bin 982. Uluslararası savunma kapsamında kalanların sayısı ise 2 bin 105. Mersin’de toplam 271 bin 567 düzenli göçmen var. Defalarca belirttiğimiz gibi asıl mücadele alanımız düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığını örgütleyenlerledir. Bu amaçla ilimizde 150 günde son 15 operasyon gerçekleştirildi. Bu operasyonlarda göçmen kaçakçılığı yapan 55 örgütçü yakalandı, 17’si tutuklandı, 3’ü adli kontrole tabi tutuldu. Aynı dönemde 645 düzensiz göçmen yakalandı, 248’i ise sınır dışı edildi. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde sistemsiz göçle mücadele ederken, yabancı düşmanlığına ve ırkçılığa izin vermiyor, milletimizin saf sicilinin lekelenmesine asla izin vermiyoruz. Bilişim suçları, bilişim hukuku gibi kavramlar artık tüm dünyanın gündeminde. Teknolojinin gelişmesi ve internet kullanımının artması sonucunda emniyet güçlerimizin yeni savaş alanını ‘Siber Vatan’ olarak belirledik. “Nasıl ki ‘Kara Vatan’da mahalle mahalle, sokak sokak organize suç çeteleriyle mücadele ediyorsak, Siber Vatan’da da suç örgütleriyle mücadele ediyoruz” dedi.
‘POLİS VE JANDARMANIN GİRMEDİĞİ SOKAK YOK’
Bakan Yerlikaya, kaçakçılık suçlarına karşı çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:
“Mersin’de son 150 günde 228 operasyon gerçekleştirildi. Bu operasyonlarda 286 şüpheli şahıs gözaltına alındı, 1 kişi ise tutuklandı. Cumhuriyetimizin 2’nci yüzyılına adım attığımız bu dönemde, bu operasyonlar büyük önem taşıyor. Türk Asrının inşa sürecinde ülkemizin huzur ve güvenliğini temin ederiz.” Biz buna değer veriyoruz. Suçun önlenmesi, suçluların yakalanıp adalet önüne çıkarılması, hiçbir olayın faillerinin sokaklarımızda özgürce dolaşmasını sağlamak temel hedeflerimiz arasındadır. Hukuktan aldığımız güçle milletimizin haklarını, huzur ve güvenliğini tehdit edenlere karşı mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir. Çünkü biz çok güçlüyüz. Devlet olarak, millet olarak, şirket olarak suç merkezlerinden, suçta kibirlenenlerden, inlerinde saklanan hain teröristlerden, zehir tacirlerinden, kaçakçılardan, çetelerden çok daha güçlüyüz. Aile huzurumuzu bozan, gürültü çıkaran tüm bu yapılara karşı amansız mücadelemizi sürdürmeye kararlıyız. İşte tam da bu noktada bize güç veren, aziz milletimizin desteği ve duasıdır. Ülkemizin huzur ve güvenliğine yönelik bu çaba, Milletimizin, Sivil Toplum Kuruluşlarımızın 7’den 70’e her ferdiyle birlikte yürüteceğimiz bir çabadır. Topyekun bir çabadan bahsediyorum. Bir yerlerde uyuşturucu satıcısı ya da zehir satıcısı gördünüz mü? Esnafımıza musallat olan bir suç örgütü var mı? Birileri mahallemizin, sokağımızın huzurunu mu bozuyor? Bir telefon kadar yakınız. Derhal 112’yi arayın. Arayın ve bildirin. Güvenlik güçlerimiz gerekeni hızla yapacak ve suçluları adalet önüne çıkaracaktır. “Jandarmamın, polisimin giremeyeceği sokak, açamayacağı kapı yok.”