DEVA’dan Dalgın, yapay zeka teknolojisiyle Meclis’e önerge verdi
ANKARA (İGFA) –DEVA Partisi Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın sunduğu soru önergesini OpenAI tarafından geliştirilen ve yapay zeka üzerine kurulu sohbet robotu Chat GPT ile yazdı.
Teklifin konusu yapay zekaydı.
Dalgın, soru önergesinde “insan-robot işbirliğinin (Cobot) hem yeni fırsatlar sunduğunu hem de olası risklere yol açtığını” belirtti.
YENİLİKÇİ POLİTİKA ETKİSİ
Dalgın, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Siyaseti zenginleştirmenin iki yolu var. Birincisi, siyaseti halka açmaktır. İnternet sitemiz üzerinden vatandaşlarımızdan teklif ve tekliflerle ilgili teklifler alıyoruz. Bir diğeri ise siyaseti yeniliklere açmaktır. Yapay zeka, çok çeşitli alanlarda karar vermede temel olarak kullanılmaktadır. ‘Neden bir meclis soru önergesini desteklemiyorsunuz?’ Düşündüm. Dünyada önce teknoloji değişiyor. Arkasında ekonomi değişir, arkasında sosyal hayat değişir. Siyaset toplumun gerisinde kalıyor” dedi.
Önergenin hazırlık aşamasından bahseden Dalgın, “Önce kendimi Chat GPT ile tanıştırdım. Dijital dönüşüm ve teknoloji alanındaki Atılım Yarın eylem planlarımızı anlattım. ‘Gelin Türkiye’deki yapay zeka stratejileri hakkında soru sorun’ dedim. Buradaki amacımız; Teknoloji kullanımını siyasete taşımak ve vatandaşlarımızın yeni dönem hakkında bilinçlendirilmesine vesile olmak” dedi.
İŞTE SORULAR
Dalgın ve CHAT GPT, yapay zeka ile ilgili şu soruları sordu:
- Ülkemizdeki mevcut yapay zeka altyapısı ve kabiliyetlerinin kapsamlı bir değerlendirmesi yapıldı mı? Varsa sonuçlar ne zaman kamuoyu ile paylaşılacak?
- Hükümet, yapay zeka teknolojilerinin gelişimini teşvik etmek ve bu alandaki yeteneklerimizi geliştirmek için hangi politikaları izlemeyi planlıyor? Yapay zeka alanında yetişmiş personel ihtiyacını karşılamak üzere eğitim ve yetenek geliştirme programlarına yönelik ne gibi adımlar atıldı veya atılması planlanıyor? Bu alanda yetenekli bireyleri ve işletmeleri teşvik etmek için hangi burslar, hibeler ve diğer mali destek mekanizmaları düşünülüyor?
- Hükümetin yapay zekanın ortaya çıkan etik ve güvenlik zorluklarını ele almak için bir planı veya stratejisi var mı? Türkiye’de yapay zekanın sosyal ve ekonomik etkilerini değerlendirecek ve ilerlemesini düzenleyecek bir düzenleyici kurum veya çerçeve düşünülüyor mu?
- Hükümetin yapay zeka teknolojilerinin ulusal güvenlik ve savunma stratejilerine entegrasyonu için bir planı var mı?
- Yapay zeka ve diğer ileri teknolojilerin gelişimini desteklemek için dijital altyapımızda (internet hızı, fiber optik ağlar, veri merkezleri vb.) ne gibi iyileştirmeler planlanıyor?
Türkiye’nin yapay zeka teknolojilerinde uluslararası iş birliği ve ortaklık stratejisi nedir? Avrupa Birliği ile ‘tek dijital pazar’ alanında yapay zeka ve diğer ileri teknolojilere ilişkin müzakereler nasıl gidiyor?