Emekli astsubaydan ilgisizlikten şikayetçi: ‘Hayata karışmak istiyoruz’
ÖZGÜR DEDEOLIK
EntelektüelKaracasu’da ikamet eden emekli astsubay Fahri Şahna, ilgisizlikten şikayet ederek, “Yatağa, eve hapsedilmek istemiyoruz. Sosyal devletin bir çözüm bulmasını istiyoruz.” Bu sorunun çözümü” dedi.
Aydın’ın Karacasu ilçesinde yaşayan ve aynı zamanda Karacasu Engelliler Derneği Başkan Yardımcısı olarak görevine devam eden emekli astsubay kıdemli çavuş Fahri Şahna, uzun yıllardır evinden nadiren çıktığını belirterek yetkililere seslendi. . Shahna, yaşadıkları sorunlarla ilgili şunları söyledi:
“Kayıtsızlıktan bıktık”
“Astsubay olarak görevden emekli oldum. Engelli bir vatandaşım ve yatakta ölmek istemiyorum. İlgisizlikten bıktım. Aktif ve topluma faydalı bir insan olarak hayatıma devam etmek istiyorum. Yapamayız. parayla da olsa insan bulup kendimizi evden çıkarıyoruz.Çıkamadığımız için hep engelliler mağdur oluyor.Derneğimizi açamıyoruz.Arkadaşlarımız derneğe gelip aktif çalışamıyor.Çocuğum ilgilendi, İş imkanı olmadığı için göndermek zorunda kaldım.Bakacak kimse yoktu.Parası olan da bulamıyoruz.O yüzden kamu kurumlarının bize destek olacak ve yardımcı olacak birimler kurmasını istiyoruz. Bu işi çözecek olan büyükşehir olabilir, belediye olabilir, kaymakam olabilir, vali olabilir.
Aslında unutulmaktan yorulduk. 10-16 Mayıs Engelliler Günü’nde bizi unuttular. O gün dışarı çıkamadığımız için çelenk bile koyamadık, eve hapsedildik. Tek şartımız karşımızdaki engellilerin kaldırılmasıdır. Engellerimizden asla şikayet etmeyiz, önümüze çıkan engellerden şikayet ederiz. Hayatımız boyunca engelleri aşmak için çalışıyoruz. Yollara bile bizim için yapılan yolların üzerine geçeceğimiz yerlere bariyerler koyuyorlar. Defalarca uyarmamıza rağmen devam ediyorlar. Yatarak ölmek istemediğimizin duyulmasını istiyoruz. Hayata daha fazla dahil olabilmemiz için gerekli adımların atılmasını istiyoruz.”
HAYATTA BULUŞMAK İSTİYORUZ”
Kendisi gibi çok insan olduğunu söyleyen Şahna, “Babası kanser olan, eşi kanser olan çok insan var yani yatağından engelli arabasına binerek hayata girmekte zorlanan çok insan var. Benden daha genç.” Dediğimiz gibi bu sorunlar sadece bizim için değil yaşlılar için de sorun. Karacasu engelli oranının en yüksek olduğu bir ilçedir. Ben böyle ilgisizlik görmedim. Güneydoğu’da görev yaptım. Askerlik hayatım boyunca çok zorluk çektim ama şimdiki gibi zorlanmadım.”
“EŞİMİZİN SİGORTASI ÖDENMELİ”
TERÖRİSTLERLE ÇATIŞMADA YARALANDI
Hayatı hakkında bilgi veren Şahna, “1988’de askere gittim. 1992’ye kadar Ankara’da, 1992’den 1995’e kadar Hakkari’de görev yaptım. 1994 Haziran’ında çıkan çatışmada yaralandım. 1995-1997 yılları arasında Kıbrıs’ta görevdeydim.Bir gün 50. Alay’a giderken arabamız takla atınca boynumun altından tamamen felç oldum.O günden beri bana eşim bakıyor. Bu yoğun bakım sürecinde “Eşim kansere yakalandı. 4. ameliyatını bir hafta önce oldu. Artık kendimizi anlatmaktan yorulduk ama kimse duymadı” dedi.
ENGELLİLERİN RAMPALI MİNİBÜS İHTİYACI VAR
Kendileri gibi engellilerin yataktan kalkıp arabaya oturmasına yardımcı olacak insanlara ihtiyaç duyduklarını söyleyen Şahna, “Benim gibi çok engelli ve yaşlı engelli var. Evinden çıkmak isteyenler var. gün ışığına çık yaralar oluşmaya başladı bir çok kişide yatak yarası oluştu sadece yatıp oturamamaktan bu sorunların giderilmesini ve sosyal hayata katılmamızı engelleyen sorunların giderilmesini istiyoruz .Engelli rampası olan araç istedik, olmadı.Olay var ya da engelli bir arkadaşımızın cenazesi var gidecek araç yok’ diye konuştu.