GÜZEL Parti’den Topal Osman Ağa’nın dönüşü için prestij kanun teklifi
İYİ Parti İstanbul Milletvekili ve Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Burak Akburak, Topal Osman Ağa’nın itibarının geri kazanılması için TBMM’ye kanun teklifi sundu.
“SAVAŞLARDA KAHRAMANLAR GÖSTERDİ”
Topal Osman Ağa’nın hayat hikayesinin özetlendiği yasa tasarısında, “Osman Ağa, Birinci Dünya Savaşı’nda Karadeniz’deki en etkili direniş kuvvetini kurmuştur” söylendi. Önergede Osman Ağa’nın Pontus Devleti’nin kurulmasını engellemek için çalıştığı ve İstanbul Hükümeti tarafından yargılandığı belirtiliyor. “TBMM Hükümeti’nin kurulmasından sonra Mustafa Kemal Atatürk’ün yanında yer aldığı Osman Ağa’nın özel koruması” yapmak için kaydedildi. teklifte, “Osman Ağa, Koçgiri İsyanı’nın bastırılmasında önemli rol oynamıştır. Sakarya Savaşı’nda büyük başarı göstermiştir. Bu savaştaki büyük başarısından sonra yarbay rütbesine terfi etmiş ve Büyük Taarruz’da Yunanlara karşı kahramanlık göstermiştir.”kelimeler kullanıldı.
Sonraki yıllarda Trabzon Milletvekili Ali Şükrü Bey’in ölümünden Osman Ağa’nın sorumlu tutulduğunu hatırlatan yasa tasarısında, bu cinayetin ardından çıkan çatışmada Osman Ağa’nın öldürüldüğü ve 2 Nisan 1923 tarihli Meclis kararıyla cenazesinin Meclis kapısı önünde sergilendiği anlatıldı.
“ATATÜRK İADESİNİ VERDİ, ŞİMDİ YASAL OLARAK VERMELİYİZ”
Akburak, “Meclis’in 2 Nisan 1923 tarih ve 370 sayılı kararı neticesinde Topal Osman Ağa, Meclis kapısı önüne sahte bir şekilde teşhir edilmiştir. 1925 yılında Mustafa Kemal Paşa’nın emriyle Osman Ağa’nın kabri Giresun Kalesi’nin en güzel yerine nakledilerek türbesi yaptırılmıştır. Kanun teklifi ile Topal Osman Ağa’nın ve Giresunluların prestijinin hukuken geri getirilmesi amaçlanmaktadır. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Cumhuriyetin 100. Yıldönümü ile ilgili 2 Nisan 1923 tarih ve 370 sayılı kararına istinaden.terimleri kullandı.
MHP DA ÖNCEDEN TEKLİF VERDİ
Benzer bir yasa daha önce MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin imzasıyla TBMM’ye sunulmuştu. Önceki dönemde Topal Osman Ağa ile ilgili kanun teklifi sunulduğunda bazı tarihçiler ve muhalefet milletvekilleri, bazı kanlı saldırılarda Topal Osman Ağa’nın adının geçtiğini öne sürerek itirazlarını dile getirdiler.